Cara hasilkan headline iklan yang buat pelanggan lupakan hal lain untuk baca iklan sampai habis?

Headline ada 3 fungsi:

3F – Find, Filter, Force

Find: Cari audience yang akan baca iklan kita

FIlter: Cari audience yang betul untuk baca iklan kita.

Force: Buat audience terpaksa baca iklan kita sampai habis.

Dalam post kali ini, kami nak kongsikan 2 lagi headline yang anda boleh gunakan untuk buat pelanggan stop dan baca iklan anda sampai habis.

1) Soalan + Emosi

Pernah dengar atau tengok tajuk iklan jenis soalan?

Contohnya macam ini:

i – Nak naikkan sales?

ii – Nak hilangkan parut jeragat?

Headline berbentuk soalan sangat bagus untuk ketengahkan masalah pelanggan.

Lagi-lagi kalau anda dalam niche yang popular seperti produk kecantikan, produk turun berat badan dan lain-lain.

.

Apa yang berlaku sekarang, ramai peniaga buat iklan guna headline yang macam ini.

Kesannya, headline jenis soalan ini dah tak tak mampu tarik perhatian prospek sebab dah lali dengan headline tersebut.

Nak tahu apa solution yang kita boleh gunakan?

Masukkan “EMOSI” dalam headline jenis soalan tadi.

Dalam contoh di bawah, kami akan masukkan salah satu elemen emosi yang anda boleh belajar dalam Ads Marathon Digital.

2) Offer + Angle oriented.

Biasanya kita akan nampak headline yang terus sasar kepada semua orang.

Contohnya: Tawaran terhad jimat RM50 untuk koleksi tudung Goose dan limited kepada 50 unit sahaja.

Bukan tak berkesan, tapi headline secara general ada risiko:

1) Iklan tak convert langsung

2) Ada hasil tapi lambat dan mahal.

.

Apa yang kita boleh buat?

Cuba kecilkan headline kita kepada siapa yang kita nak sasarkan.

Kalau kita jual tudung, siapa yang patut beli dan claim offer yang kita nak bagi.

Contoh kita nak pelanggan wanita berhijab yang bekerja dan ada duit.

Kita boleh gunakan pekerjaan seorang guru.

Contoh headline:

.

Belajar sesuatu daripada edisi headline kali ini?

Boleh tolong kami share post ini kepada rakan-rakan anda supaya manfaatnya boleh disebarkan kepada lebih ramai orang?

.

Oh ya, anda dah belajar banyak tentang headline dalam 3 post kami.

Bagi yang nak belajar cara hasilkan copywriting gunakan struktur yang proven berkesan hasilkan jualan 6-7 angka setahun, kami recommend untuk daftar:

Ads Marathon Digital

Ada 8 modul utama untuk anda belajar buat copywriting dari A sampai Z.

Kami juga berikan akses kepada modul BONUS – Case study yang jana sales 6 ke 7 angka.

Cara mudah untuk daftar klik saja gambar kat bawah tu…

KONGSIKAN POST INI -->>

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Scroll to Top